Dovada că oamenii beau vin încă din epoca de piatră
Vinul are mai multă istorie în spate decât dacii și romanii și asta s-a dovedit odată cu ultimele artefacte descoprite de cercetători. Câteva artefacte din ceramică din urmă cu 8.000 de ani, dezvăluie când au început oamenii să fie interesați de vin.
Epoca de piatră, de acum 8000 de ani s-a bazat, în mare parte, pe agricultură. Oamenii iubeau strugurii, în special, drept dovadă că obiectele de ceramică erau decorate cu ciorchini de struguri. În capitala georgiană, Tbilisi, s-au găsit în două locuri astfel de obiecte, care prezentau reziduuri de vin. Unele borcane erau ornate cu ciorchini de struguri, în timp ce altele arătau un bărbat care dansa.
Până acum, cele mai vechi dovezi ale fabricării vinului au fost arătate în obiecte de ceramică, care datau din urmă cu 7000 de ani, găsite în Iran. Acum, avem o altă referință, care arată că, încă din epoca de piatră, oamenii au dat de gustul vinului. Cercetarea a fost publicată în revista Academiei Naționae de Științe.
Borcanele de ceramică au fost descoperite în două sate neolitice, numite Gadachrili Gora și Shulaveris Gora, la aproximativ 50 km Sud de Tbilisi, au afirmat cercetătorii. Semnificațiile chimice ale vinului au fost descoperite în opt borcane, cel mai vechi datând din urmă cu aproximativ 5.980 î.Hr.
Borcanele mari numite qvevri, asemănătoare celor vechi, sunt încă folosite pentru producția vinicolă în Georgia, a declarat David Lordkipanidze, directorul Muzeului Național Georgian, care a ajutat la conducerea cercetării.
În 2011, o presă de vin și borcane de fermentație de acum aproximativ 6000 de ani în urmă, au fost găsite într-o peșteră din Armenia. Cu toate acestea, nu vinul este cea mai veche băutură alcoolică din lume. O băutură pe bază de orez, miere și fructe, găsită în China, datează din urmă cu vreo 7.000 de ani î.Hr.
În orice caz, vinul a fost și va fi o băutură preferată a oamenilor care se potrivește oricărei ocazii, speciale sau nu. Ar fi interesant de aflat cine s-a gândit pentru prima dată să facă vin, cum și-a dat seama că vița de vie poate produce o astfel de băutură alcoolică, dar mai ales, care a fost procesul prin care a produs vin prima dată. Ceea ce știm este că, indiferent cum a luat naștere vinul, feedback-ul celor din jur n-a putut să fie decât pozitiv.